Jdi na obsah Jdi na menu

Bramboračka

29. 8. 2013

 Suroviny:brambory,zelenina,koření,česnek,cibule,olej(sádlo).   

        Postup:Všechno očistíme a nakrájíme na kostičky.Osmahneme cibuli,pak přidáme zeleninu a brambory.

Vaříme,až jsou měkké.Dochutíme česnekem a kořením,osolíme,dáme jíšky a provaříme.

                                                                        

Mleté vlašské ořechy 250 g
Moučkový cukr 250 g
Vejce 1 ks
Žloutek 1 ks
Krém:
Žloutek 4 ks
Moučkový cukr 
100 + 80
180 g
Mléko 2 dl
Hladká mouka 2 lžíce
Máslo 200 g
Ingredience
Čokoládová poleva 
z rozehřátých ledových kaštanů nebo čokolády na vaření a oříšku másla
 

Ořechové banánky

Postup přípravy:Těsto: z jemně mletých ořechů, cukru, žloutku a celého vejce vypracujeme těsto, dáme do strojku a tvoříme asi 4-5 cm dlouhé banánky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při nižší teplotě (jako vánoční cukroví) dorůžova. Po upečení necháme vychladnout.

Krém: z mléka, žloutků, cukru (80g) a mouky uvaříme hustější kaši, kterou necháme vychladit, občas promícháme. Máslo a cukr (100g) vyšleháme do pěny, postupně zašleháme i kaši v hladký krém.

Krém dáme do cukrářského sáčku, na upečené ořechové banánky ho nandáme po celé délce a poté krém namáčíme nebo poléváme čokoládovou polevou.

*Cukroví je jemné a výborné, není potřeba uležení a uchováváme ho v chladu.

Špecle s mletým masem a krémovou omáčkou s vlašskými ořechy

  • 150 g mletého masa mix Čerstvá porce
  • 40 g sýra Grana Padano
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • čerstvá petrželka
  • čerstvý rozmarýn
  • 2 lžíce másla
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 50 ml suchého bílého vína Soave
  • 1 hrst vlašských ořechů Alesto
  • 1/2 balení chlazených špeclí Danieli
  • 125 ml smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
  • šťáva z citrónu
  • hrst rukoly

Potřebujeme

  • zapékací mísu
  • pečicí papír

Masové kuličky

Do mletého masa přidáme nastrouhaný sýr Grana Padano, osolíme a opepříme. Hrst petrželky a rozmarýnu nasekáme nadrobno. Poté přidáme k masu a důkladně promícháme. Z masa vytvoříme válec, ze kterého odkrajujeme kousky. Rukama z nich vytvarujeme malé kuličky (asi 20 kusů), které vložíme do zapékací mísy vyložené pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 230°C asi 5-6 minut.

Omáčka

Na rozpálené pánvi rozpustíme 2 lžíce másla. Přidáme 1 lžíci olivového oleje, nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a krátce smažíme. Poté přidáme i trochu nadrobno nasekaného rozmarýnu, osolíme a opepříme. Po chvíli zalijeme vínem a počkáme, než se alkohol odpaří.

Mezitím na suché pánvi opražíme vlašské ořechy. Špecle krátce povaříme v osolené vroucí vodě (cca 3 minuty) dokud nevyplavou a scedíme.

Do omáčky přidáme upečené masové kuličky a šťávu, která se z nich při pečení uvolnila. Kuličky v omáčce krátce povaříme. Poté přidáme smetanu a vaříme asi 3 minuty, než se smetana zredukuje.

Uvařené špecle vložíme do omáčky, zamícháme a přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať. Ochutíme několika kapkami citrónové šťávy.

Servírování

 

Před podáváním jídlo posypeme rozdrcenými vlašskými ořechy a ozdobíme lístky čerstvé rukoly. 
Na závěr můžeme pokapat olivovým olejem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář